Skip to content

Liikennevakuutuskin samalta pumpulta polttoaineen kanssa

Alla bloggaukseni Uuden Suomen Puheenvuoro-alustalta (julkaistu 13.5.2009)Onhan se nyt kohtuutonta, että liikennevakuutusta tarvitsee maksaa myös pysäköidystä autosta!

Monesti olen pohtinut ja pari kertaa blogissani arvostellutkin seutuliikenteen hinnoittelun, matka-aikojen ja yksityisautoilun toimimatonta yhtälöä. Jos päivittäin autolla on aikataulusyistä (esim. lasten päiväkotimatkoista) johtuen pakko ajaa vaikka vain viisikin kilometriä, auton kiinteät kulut kääntävät yksityisautoilun edullisemmaksi vaihtoehdoksi KAIKESSA päivittäisessä liikkumisessa siihen nähden, että omalla autolla ajaisikin vain lähimmän julkisen liikenneyhteyden tuntumaan ja hankkisi kautta seutumatkakortille.

Nyt kun autoverosta ja vastaavan veromäärän perimisestä muin keinoin nousi oikea mediamyräkkä, heitänpä tähän omankin esitykseni peliin: sekä ajoneuvon käyttömaksun, autoveron että liikennevakuutuksen voisi siirtää suoraan polttoaineveron korotukseen.

YTV:n lippuhinnoittelumallissa tulisi oikeassa määrin otettua huomioon myös se tosiasia, että bussit saastuttavat niin pienhiukkasin kuin melullaan ympäristöä huomattavasti junia enemmän; roimat dieselpolttoaineen hinnankorotukset pakottaisivat järkeistämään bussilinjoja ja ohjaisivat ottamaan käyttöön sähköbusseja. Toisaalta yksityisautoilun matkanteon (eikä autonomistamisen) kallistuminen ohjaisi valitsemaan oman auton vain lyhyelle, rautatieasemalle tai bussiyhteyden varteen vievälle matkaosuudelle, koska auton ilmaisessa liityntäparkissa pitäminen ei maksaisi yhtikäs mitään myöskään liikennevakuutuksina tai käyttömaksuina.

Moni "paatunut" autoilija voidaan vakuuttaa valitsemaan julkiset vain, jos se on oikeasti se edullisempi ratkaisu. No niin, näin lyhyitä omalla autolla siirtymisiä rankaisematta seutulipusta voitaisiin muovata monen perheen tarpeisiin se oikeasti edullisin vaihtoehto. Polttoainesyöpöt ajoneuvot saisivat ansaitsemansa haittamaksun ja autoveron osuuden poistuminen hankintahinnasta toisi kaduillemme ja teillemme turvallisempia, uudempia ajoneuvoja.