Skip to content

Liikennevakuutuskin samalta pumpulta polttoaineen kanssa

Alla bloggaukseni Uuden Suomen Puheenvuoro-alustalta (julkaistu 13.5.2009)Onhan se nyt kohtuutonta, että liikennevakuutusta tarvitsee maksaa myös pysäköidystä autosta!

Monesti olen pohtinut ja pari kertaa blogissani arvostellutkin seutuliikenteen hinnoittelun, matka-aikojen ja yksityisautoilun toimimatonta yhtälöä. Jos päivittäin autolla on aikataulusyistä (esim. lasten päiväkotimatkoista) johtuen pakko ajaa vaikka vain viisikin kilometriä, auton kiinteät kulut kääntävät yksityisautoilun edullisemmaksi vaihtoehdoksi KAIKESSA päivittäisessä liikkumisessa siihen nähden, että omalla autolla ajaisikin vain lähimmän julkisen liikenneyhteyden tuntumaan ja hankkisi kautta seutumatkakortille.

Nyt kun autoverosta ja vastaavan veromäärän perimisestä muin keinoin nousi oikea mediamyräkkä, heitänpä tähän omankin esitykseni peliin: sekä ajoneuvon käyttömaksun, autoveron että liikennevakuutuksen voisi siirtää suoraan polttoaineveron korotukseen.

YTV:n lippuhinnoittelumallissa tulisi oikeassa määrin otettua huomioon myös se tosiasia, että bussit saastuttavat niin pienhiukkasin kuin melullaan ympäristöä huomattavasti junia enemmän; roimat dieselpolttoaineen hinnankorotukset pakottaisivat järkeistämään bussilinjoja ja ohjaisivat ottamaan käyttöön sähköbusseja. Toisaalta yksityisautoilun matkanteon (eikä autonomistamisen) kallistuminen ohjaisi valitsemaan oman auton vain lyhyelle, rautatieasemalle tai bussiyhteyden varteen vievälle matkaosuudelle, koska auton ilmaisessa liityntäparkissa pitäminen ei maksaisi yhtikäs mitään myöskään liikennevakuutuksina tai käyttömaksuina.

Moni "paatunut" autoilija voidaan vakuuttaa valitsemaan julkiset vain, jos se on oikeasti se edullisempi ratkaisu. No niin, näin lyhyitä omalla autolla siirtymisiä rankaisematta seutulipusta voitaisiin muovata monen perheen tarpeisiin se oikeasti edullisin vaihtoehto. Polttoainesyöpöt ajoneuvot saisivat ansaitsemansa haittamaksun ja autoveron osuuden poistuminen hankintahinnasta toisi kaduillemme ja teillemme turvallisempia, uudempia ajoneuvoja.

Paluuviitteet

Ei paluuviitteitä

Kommentit

Näytä kommentit Listana | Vastausketjuina

Ei kommentteja

Lisää kommentti

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.